Η γιορτή του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας (17 Νοεμβρίου 2023)

      

       Φέτος  η τάξη μας ανέλαβε να παρουσιάσει την γιορτή του Πολυτεχνείου, που ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση  των φοιτητών το 1973.Ανεβάσαμε το θεατρικό έργο «Εμένα με νοιάζει» για να θυμίσουμε στους μεγάλους και να διδάξουμε στους μικρούς την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας .

      Το 1967 μια συνηθισμένη οικογένεια , ο κύριος Βαγγέλης και η κυρία Αφροδίτη έπαιζαν χαρτιά με τους φίλους τους και συζητούσαν για τη δημοκρατία .Τον κύριο Βαγγέλη δεν τον ένοιαζε για τίποτα, παρά μόνο για τον εαυτό του και τα δικά του παιδιά ,ακόμη και όταν το ζευγάρι έμαθε πως η δημοκρατία είχε πέσει και ήρθε δικτατορία! Στο ραδιόφωνο παίζανε μόνο εμβατήρια .Κάποιοι άνθρωποι αντιστάθηκαν στην χούντα , κάποιοι αδιαφόρησαν όπως αυτή η οικογένεια και κάποιοι συνεργάστηκαν και κέρδισαν προσωπικά οφέλη .

      Η δικτατορία διήρκεσε 6 χρόνια . Στις 17 Νοεμβρίου του 1973  φοιτητές ξεσηκώθηκαν ζητώντας ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά  ένα τανκ τσαλαπάτησε την πύλη  του Πολυτεχνείου. Σκοτώθηκαν πολλοί! Επίσης ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν πολλούς ανθρώπους άδικα ! Το μόνο που ήθελε η χούντα ήταν να τρομοκρατήσει τον κόσμο,  για να κρατήσει την εξουσία με τη βία .Αλλά δεν τα κατάφερε! Τα παιδιά που σώθηκαν επέστρεψαν στην οικογένεια τους ματωμένα και προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς τους να νοιαστούν για το τι συνέβαινε . Έπρεπε να ενωθούν και να αγωνιστούν και τότε κανένας τύραννος όσο δυνατός κι αν ήταν δεν θα μπορούσε να τους στερήσει την ελευθερία τους !

     Πιστεύω πως αν όλοι νοιαζόμαστε , ενωνόμαστε και αγωνιζόμαστε τότε κανένας δεν θα μπορέσει να μας στερήσει την ελευθερία  και την δημοκρατία από τη χώρα μας. Δεν πρέπει να λέμε «εμένα τι με νοιάζει » , αλλά  ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ !

                                                                                                        Η μαθήτρια της Ε τάξης

                                                                                                                      Σαϊτη Μαρία