Εθνική Πινακοθήκη – Ζωγράφοι του 19ου αι.

Περιγραφή πίνακα ζωγραφικής

«Παιδική συναυλία» ( 1900) , πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη

Ο Ιακωβίδης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 19ου αι. και έχει ζωγραφίσει πολλούς διάσημους πίνακες . Έναν έργο του  το έχει ονομάσει  «Παιδική συναυλία» .

Ένας  καταπληκτικός πίνακας ζωγραφικής  !  Στην επίσκεψη που κάναμε με την τάξη μας  , με εντυπωσίασε για το τεράστιο μέγεθος του , το χαρακτηριστικό  έντονο φως και τα λαμπερά του χρώματα . Ο ζωγράφος έχει τοποθετήσει τους πρωταγωνιστές του σε ένα βαυαρικό ,χωριάτικο σπίτι. Μέσα εκεί τέσσερα παιδάκια παίζουν  διάφορα μουσικά όργανα . Το ένα από αυτά  είναι καθισμένο σε μια αναπαυτική καρέκλα και παίζει τύμπανο . Το δεύτερο τεντώνεται και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να παίξει υπέροχα το δικό του όργανο , την σάλπιγγα . Το τρίτο αγόρι δε φαίνεται πολύ καλά , κρύβεται πίσω από το πρόσωπο του δεύτερου . Υποθέτουμε πως παίζει φυσαρμόνικα ! Το τέταρτο παιδάκι έχει πεισμώσει , γιατί δεν έχει δικό του μουσικό όργανο , όμως δεν το βάζει κάτω! Βρίσκει ένα ροδοκόκκινο ποτιστήρι και το φυσάει. Οι ακροατές αυτής της παράξενης συναυλίας είναι  μια όμορφη μητέρα που ακούει προσεκτικά ,ενώ κρατάει με στοργή ένα  κατάξανθο κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα. Το κόκκινο είναι το αγαπημένο χρώμα του ζωγράφου, όπως μας είπε η ξεναγός μας ! Επίσης φαίνεται  αχνά στο βάθος ένα λίγο μεγαλύτερο κορίτσι .

Το φως στον πίνακα έρχεται από το αριστερό παράθυρο και συναντιέται με αυτό που μπαίνει από το πίσω. Φωτίζει το κόκκινο μαγουλάκι του μωρού . Μετά πέφτει στο πρόσωπο του κοριτσιού, που βρίσκεται μπροστά από το πίσω παράθυρο και  του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν αλλοιωθεί . Τα περιγράμματα των ρούχων που φοράνε τα παιδιά είναι έντονα και τα πουκάμισα τους φαίνονται διάφανα από το φως που τα διαπερνά . Το ρεύμα  της ζωγραφικής με αυτά τα χαρακτηριστικά  ονομάζεται ιμπρεσιονισμός .

Ο ζωγράφος για αυτόν τον πίνακά του πήρε διεθνές βραβείο σε ένα διαγωνισμό στο Παρίσι . Τόσο συναρπαστικός ήταν !

Αυτός   ο πίνακας  με έχει καταπλήξει για τα  φωτεινά του χρώματα και το φως που τον λούζει ! Σας προτείνω να επισκεφτείτε την Εθνική μας Πινακοθήκη για να τον θαυμάσετε από κοντά!

                                                                                        Σαΐτη Μαρία

                                                                             Μαθήτρια της Ε τάξης 2023